Hyves en Affiliate marketing, een goede combinatie?

Affiliate Marketing

Hyves blijft maar doorgroeien. Niet alleen in leden maar ook in de zogenaamde Hyves in het netwerk. Dit zijn groepen met één bepaalde interesse of voorkeur. Zo zijn er Hyves voor winkelketens zoals Hema en de H&M maar ook Hyves voor musici zoals Kane en Tiësto. Iedereen die dezelfde interesse heeft komt daar samen. Een ideale situatie voor een affiliate marketeer. Zo zet je bijvoorbeeld op een Hyves van bikini liefhebbers de laatste aanbiedingen van de Wehkamp of de Otto. Op een Hyve van een bepaalde artiest biedt je cd’s of mp3’s aan. Een Hyve over mobiele telefonie is een uitstekende plek om wat telefoonabbonementen te verkopen. Zo heeft elke Hyve zijn eigen specifieke leden en dus doelgroep. Hier kun je in combinatie met affiliate marketing leuke dingen mee uit halen.

De meeste Hyves bieden de mogelijk tot fora, blogs en een kalender. Dit naast de standaard krabbels waar natuurlijk ook links in verstopt kunnen worden. In deze gevallen gaat het dus om het plaatsen van advertenties op plekken waar leden ze eigenlijk niet verwachten of niet willen zien. Het is dan ook aan de beheerder deze onder controle te houden. Gelukkig voor ons als affiliate marketeers is dit niet altijd het geval. Daarnaast is het een uitdaging om ze zo slim mogelijk te plaatsen. Houd rekening met het tijdstip (wanneer zijn de meeste bezoekers online etc.)

Maar niet alleen met “spam” kun je leads genereren. Ook op vragen, gesteld in de fora, kun je antwoord geven met daarin een affiliate link geplaatst. Zo geef je een nuttige toevoeging maar ook een kans op nieuwe leads. Dit valt, naar mijn mening, dus eigenlijk niet onder de categorie spam. Daarnaast is het erg simpel om je links te redirecten via een nette url en zo zullen Hyvers ook niet zo gauw door hebben dat het om een affiliate link gaat.

Aangezien Hyves draait om grote aantallen bezoekers en pageviews is het redelijk lucratief om dit goed aan te pakken. Ik heb al enkele leuke resultaten behaald door het strategisch plaatsen van advertenties. Een klein voorbeeldje: aankomende studenten zijn op zoek naar een nieuwe kamer. Erg makkelijk om ze daarbij te helpen door (affiliate) links te plaatsen in reacties in hun oproepen. Hetzelfde geldt voor werk zoekende scholieren en studenten. Deze zIjn makkelijk als doelgroep te bereiken en de conversie is dan ook goed te noemen.

Ik kan iedereen aanraden eens met wat meer diepgang te kijken naar het Hyves netwerk. Momenteel heb ik een aantal betaalde campagnes lopen. De resultaten daarvan zal ik binnenkort publiceren. Wat ik al wel kan melden is dat je ongelovelijk specifiek kunt adverteren wat de kwaliteit van de kliks ten goede komt.

Trefwoord:         

Gerelateerde berichten:
 • Voortgang mbt het ranken op “SEO” en “Affiliate Marketing”
 • TradeGetter, de nieuwe affiliate marketing partij
 • Van Google Adsense naar Affiliate marketing
 • Sociale netwerken Hyves en Facebook breken records met kerst
 • Onderzoek: zoekmachinemarketing bestedingen verdubbelen, pakt 59% aandeel online marketing


 • 11 reacties op “Hyves en Affiliate marketing, een goede combinatie?”

  1. Edwin Zegt:

   Zeker interessant, maar de spam was voor mij o.a. de reden om hyves vaarwel te zeggen. Op die manier werd ook de hele advertentie-functie van hyves verpest. Beetje jammer natuurlijk, maar ik mis hyves zeker niet. Met linkedin, facebook, myspace enzovoort is er genoeg alternatief. En die zijn misschien ook interessanter als je reclame wilt maken voor internationale prodocten of diensten :)

  2. Navin Poeran Zegt:

   Hyves en aff marketing, idd een goede combinatie :D

  3. Bobbink Zegt:

   @Edwin: klopt de hoeveelheid spam en idiote doorstuur mailtjes is abnormaal. Komt vooral door de grote groep jongere gebruikers. Daar heb je geen last van in een netwerk zoals Linkedin. Facebook en MySpace zijn de spam al ontgroeid lijkt me, in die netwerken brengt betaald adverteren meer op dan spam mailtjes…

   @Navin: ghehe, zo kun je het natuurlijk ook doen, maar dit valt zoals je zelf al zegt onder BlackHat. Leuk om uit te proberen maar het geeft mij meer plezier om een originele, WhiteHat manier te vinden met dezelfde resultaten! :-D

  4. Sint Zegt:

   Je doelt waarschijnlijk ook op de mogelijkheid om op Hyves te adverteren en zo een soort arbitrage toe te passen, maar ook in bepaalde ‘hyves’ word je als lid flink gespammed met commerciële berichten. Een ontwikkeling die ik als gebruiker al langer voorzag, schandeloos profiteren van de binding van gebruikers met een bepaald thema. Heb hier kort geleden zelf ook een blogje over geschreven:
   http://www.smedingconcepts.nl/weblog/2008/07/17/twee-keer-makkelijk-binnenlopen-via-het-web/

   Niet alleen hyves die worden gebruikt voor commerciële berichten, maar ook voorbeelden van hyves die qua opzet ineens totaal veranderen zodra er voldoende leden aan boord zijn, zowel ‘omdat het kan’ als voor commercieel gewin.

   Reclame in een hyve op zichzelf is denk ik niet zo erg, maar het moet wel relevant zijn. Op het moment dat Hyves puur gebruikt wordt vanwege het bereik dan wordt dit door gebruikers als irritant ervaren.
   Er zit niet voor niks een knopje ’spam’ in het berichtenvenster, ik hoop dat Hyves achter de schermen actief optreedt tegen mensen die de hyves die ze beheren vooral gebruiken om er een slaatje uit te slaan.

   Met het gebruik van de officiële advertentiemogelijkheden lijkt me, zo lang dit binnen de richtlijnen van Hyves en de adverteerder gebeurt, weinig mis. Als je hierbij goed oplet wat een campagne je kost en gemiddeld opleveren kan dit zeker lucratief zijn.

  5. Bobbink Zegt:

   Sint,

   Allereerst bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ben het volledig met je eens maar moet ook meteen toegeven dat ik zelf ook met “spam” via Hyves getest heb. Resultaten vielen niet tegen. De werking van de spam knop ook niet. Daar zit Hyves dus daadwerkelijk goed boven op. En terecht overigens.

   Daarnaast heb ik ook betaald geadverteerd tegelijk met een onbetaalde promotie van een bepaalde website. Het betaald adverteren heeft nul komma nul opgebracht. Gebruikers van Hyves zitten niet te wachten op reclame maar zoeken naar relevante berichten, vermaak etc.

   De enige optie is dus in antwoorden op gestelde vragen je affiliate links verstoppen, ludieke acties verzinnen waarbij er doorverwezen word naar je eigen website die vervolgens wel enkele reclame bevat.

   Momenteel ben ik bezig met de Hyves API om te kijken of ik enkele gadgets kan ontwikkelen. In de voorwaarden staat, als ik me goed herinner, drie maal dat er geen reclame geduld word, niet op de frontpage of de pagina daarna. Wil men wel adverteren via gagdets dan dient men contact op te nemen met Hyves.

  6. Theo Kiers Zegt:

   Het lijkt er sterk op dat in bovenstaand artikel spam aanbevolen wordt als affiliate marketingmethodiek. En dat is nu precies de reden waarom ik scoial community sites en affiliate marketing een moeizame combinatie blijf vinden.

   Ik heb namelijk, zoals het overgrote deel van de internetgebruikers, een geweldige hekel aan spam. Als ik één van mijn eigen affiliates betrap op spamming is hij of zij accuut zijn account kwijt.

   Affiliate marketing in combinatie met artikel marketing is wat mij betreft een veel betere combinatie. Na de eenzame start in 2007 van www.websiteartikelen.nl zijn er in 2008 een aantal artikel directories bijgekomen en ik voorzie een flinke groei de komende tijd.

   De meeste sites voor artikel marketing staan overigens geen affiliate links toe in het artikel zelf. Een aantal zoals WebsiteArtikelen wel in de auteursbox. Linken naar een website met affiliatelinks is dan het alternatief. Spammers hebben hier overigens weinig kans omdat alle artikelen doorgaans langs een redactie moeten.

  7. Bobbink Zegt:

   Theo, allereerst bedankt voor je reactie. Ik denk dat je ergens wel een punt hebt, maar dan komt de vraag wat is spam? Je kan het niet 100% onder spam scharen, aangezien er daadwerkelijk omzet gedraaid word en de advertenties dus wel nuttig blijken. Ik zou dan een term zoals “Nuttige Spam” invoeren. Dat omschrijft denk ik het beste de huidige situatie op Hyves.

  8. Peter Zegt:

   Het ligt aan het afzet gebied

  9. dino Zegt:

   Ik heb via hyves wel wat leuke succesen gehad. Alleen het wordt steeds minder. Mensen gebruiken hyves niet mee zo actief.

  10. Ralph Zegt:

   Ik ben het met Bobbink eens, wij hebben inmiddels al aardig wat geld aan hyves overgemaakt maar de resultaten zijn 0.
   Dit alles door niet te spammen en het zo clean mogelijk te houden. Heel nauw de doelgroep uitgezocht en een focus gegeven. Zelfs een promotie code voor korting gegeven maar ook hier geen reactie op.
   Eigenlijk heel raar, want je WEET dat je doelgroep daar zit en er ook in geinteresseerd is.

   Het “nuttige spam” dat werkte bijna 100% via het antwoorden op vragen of zoek opdrachten met onze affiliate link. (welliswaar op een andere site maar toch)

  11. Nino S Zegt:

   Goed Artikel!

   Je hebt wel gelijk maar ik denk en heb ook wel eens ervaren dat mensen dit meteen zien als ’spam’ en ook meteen een slecht beeld krijgen van je product/dienst.
   het ligt er wel aan in welke branche je precies zit en welk soort product of dienst je promoot.

  Laat een reactie achter

  Berichten RSS