Onpage Zoekmachine Optimalisatie voor (Wordpress) weblogs: haal het beste uit uw artikelen!

Nieuws

Geoptimaliseerde URL’s
Allereerst moet je zorgen dat je URL’s leesbaar en dus juist ingedeeld zijn. Dit houd in dat er zo weinig mogelijk parameters in voorkomen en dat u slechts één of twee van uw hoofdkeywords erin stopt. Vaak is de artikel titel in combinatie met de categorie naam een ideale situatie. In het artikel “Pagina titels en zoekmachine vriendelijke URLs – SEO Tips deel 2” heb ik beschreven hoe men de juiste URL’s voor Wordpress instelt en daarnaast voor andere blogs gebruik maak van .htacces bestanden die via een Rewrite commando de URL’s herschrijft.

De juiste indeling: categorieen, archieven en cloud tags
Voor een weblog die wil gaan scoren in Google of Live is een vereiste dat de structuur van de website goed op orde is. Zorg voordat u begint met publiceren op uw weblog dat u duidelijk weet waarover en onder welke categorieën u wilt gaan schrijven. Het gebruik van zogenaamde Tags kan ik niet afraden maar zelf maak ik er tijdens het internetten zelden gebruik van.

Het heeft voor mij geen toegevoegde waarde op het moment dat ik of dat bezoekers meteen binnenkomen op de pagina met de informatie waarnaar zij zochten. Men heeft gevonden waarnaar men zocht dus dat voldoet. Menigeen zal het niet met mijn eens zijn als ik het over cloud tags heb. Deze kunnen prima dienen om de aandacht te trekken van de bezoeker en deze dus langer op de site te laten rondneuzen. Dat is ook de enige reden dat de cloud tag nog op deze website te vinden is. Het nieuwsgierig maken van bezoekers.

Dit is dus absoluut niet de trend. Het is een tijdje in geweest om dergelijke cloud tags standaard op websites te plaatsen. Dit is naar mijn mening niet geschikt voor elke website. Een sportnieuws site zoals die over de Olympische Spelen 2008 presteert prima zonder. Als alles maar keurig is ingedeeld in de juiste categorieen.

Het is een ander verhaal als men over vele diverse onderwerpen schrijft en deze niet allemaal netjes kan verdelen in 5 tot 10 categorieën. Daarbij blijf ik bij m’n standpunt dat een goede categorie indeling geen behoefte heeft aan een tagcloud.

Daarnaast is het onnodig om naast de categorie pagina, archief pagina’s in te stellen. Dit is in weze dubbelop. Het verschil zit hem in de sortering van de artikelen en berichten. Respectievelijke op onderwerp en datum van publicatie. Dit is een van de meest gemaakte fout en veroorzaakt zeer snel voor duplicate content op je weblog. Maak dus duidelijke een keuze vooraf. Ik kan aanraden om voor de categorie pagina’s te kiezen. Heel simpel door het feit dat de zoekmachine aan een categorie pagina een thema kan vastplakken. Dit zal met een archief pagina moeilijk gaan omdat alle artikelen door elkaar staan.

Maak gebruik van nofollow of noindex attributen
De bovenstaande attributen zijn een handig middel tegen duplicate content in de zoekmachine resultaten. Van elke pagina kan men aangeven of deze opgenomen mag worden door de robot in de SER (Zoekmachine resultaten). Zo kunt u onder andere voorkomen dat archief pagina’s uitgesloten worden voor opname en zo ook voorkomen dat die pagina’s, die vaak lijken of de categorie pagina’s, geen duplicate content binnen uw weblog creeeren. Dit is de oplossing die u zeker moet toepassen op het moment dat u naast de categorie pagina ook gebruik maakt van archief pagina’s.
Daarnaast is vooral de nofollow tag, natuurlijk in combinatie met de noindex tag, een uitstekend middel om je binnenkomende linkwaarde intern op de juiste manier te verdelen. Wat heeft het voor een nut dat een contact pagina van een weblog PageRank heeft? Geen, hetzelfde geldt voor nog een aantal dergelijke pagina’s. Neem eens een kijkje op de weblog van Joost de Valk. Daar kun je perfect zien welke pagina’s van het Wordpress systeem het beste genofollow kunnen worden.

Overige punten van aandacht: tekstuele optimalisatie en keyword density
Als u wilt gaan voor een succesvolle weblog zult u aantrekkelijke artikelen met bijbehorende tekst moeten schrijven. Dit geld niet alleen voor blogs die puur op populariteit bekend willen worden maar ook voor weblogs die willen scoren in zoekmachines. Als men een aantrekkelijke kop ziet staan in de zoekmachine resultaten zal men daar eerder op klikken dan op een saaie zin die kant noch wal raakt. Daarnaast is het belangrijke dat het juiste aantal zoektermen (die waarop u wilt scoren) in de teksten verwerkt worden. Zorg dat je zoekwoorden terecht komen in de titel, subtitel, inleiding en slot.

Voor meer informatie over de beste manier om zoektermen te verwerken op je weblog: Semantische HTML. Wees wel op uw hoede, teveel gebruik van dezelfde zoekterm kan opvallen en daardoor kan de zoekmachine uw pagina als spam categoriseren. De ideale hoeveelheid keywords per pagina (Keyword density) is nog steeds niet bekend en zal ook continu onderhevig zijn aan de voorwaarden van de zoekmachines. Er is veel mee getest, er is veel gediscuseerd maar tot op heden laat een uitsluitsel op zich wachten.

Trefwoord:         

Gerelateerde berichten:
 • Seo Tips
 • Bobbink SEO Tips – Een serie artikelen over zoekmachine optimalisatie
 • 10 handige links met SEO tips
 • Bobbink SEO in Google
 • WordPress hosting - wat heb je nodig?


 • 7 reacties op “Onpage Zoekmachine Optimalisatie voor (Wordpress) weblogs: haal het beste uit uw artikelen!”

  1. jeroen Zegt:

   nieuwe nederlandse artikel directory bied de mogelijkheid om gratis je artikelen te plaatsen en zo meer backlinks naar je website of blog te krijgen. Wil je een hogere positie in Google voor je website dan is dit de best werkende manier.
   Het heet ook wel artikel marketing.

  2. Jan Zegt:

   Helemaal mee eens, URL’s moeten duidelijk leesbaar zijn.

  3. denise1968 Zegt:

   goedeavond,

   Kun jij mij vertellen hoe ik meer tekst krijg in mijn archief bericht als ik die aanklik vanaf de categorie. Nu krijg ik 1 regel te zien en ook geen lees meer. Zoek mij suf waar ik dat kan aanpassen.

   Op de homepagina gaat het wel goed.

   Alvast bedankt
   Denise

  4. G.Deckzeijl Zegt:

   Hallo Jan Willem! Zag je vanvond bij Kassa en wéér gaat het over dat eeuwige zoekGEDROCHT google. Weg ermee!
   Ik werk alleen nog met DEZE:
   http://ixquick.com
   De reden wordt vanzelf duidelijk.

  5. Bobbink Zegt:

   Een ander leuk (internationaal) alternatief is duckduckgo.com :)

  6. bobbink Zegt:

   Hallo,

   Wat ben jij toch een KUT spammer:

   complete onzin om topic starter naar jouw website te sturen, terwijl het gewoon prima op SD gevraagd kan worden.

   Misselijk mannetje ben je. Je website nodigt ook absoluut niet uit om klant bij je te worden. Ook met je website ben je in overtreding wettelijk gezien.

   1) spammen op internet is verboden

   2) je eigen website is verboden zoals hij nu is

   Conclusie je kunt beter je eigen bedrijf stop zetten.

   Uiteraard jouw bericht gemeld aan de moderators in de hoop dat je op zijn minst waarschuwingspunten krijgt, maar wat mij betreft had je een ban gekregen op SD.

   Met vriendelijke groeten,

   Een SD lezer

  7. Jan-Willem Bobbink Zegt:

   Hallo SD Lezer, ik heb werkelijk geen idee waar je het over hebt. Wellicht kun je wat specifieker zijn? vanuit SD heb ik niks gehoord dus ik ben benieuwd wanneer dat komt.

   Wat betreft deze website, als je wat verder had gekeken dan had je gezien dat ik na 2007 niets meer heb aangepast op de website, op enkele linkdumps na.

   Verder wens ik je graag succes met je zakelijke uitdagingen.

  Laat een reactie achter

  Berichten RSS