De grote Hyves test: wat valt er te halen?

Projecten

Iedereen in de SEO wereld heeft het over social media websites. De grootste Nederlandse community Hyves, een der soorten socialmedia, is dezer dagen erg populair. Niet alleen onder jongeren maar ook steeds meer onder de volwassen internet gebruikers. Naast MSN is het een dagelijkse bezigheid. Miljoenen pageviews en honderden aanmeldingen per dag. Daar mogen ze best trots op zijn. Grote concurrenten zoals Sugababes en CU2.nl staan op geruime afstand toe te kijken.

Terug naar de zoekmachine-optimalisatie-look naar het geheel. Iedereen wil bezoekers op z’n site. Waar valt er meer gecategoriseerd publiek te bereiken dan op Hyves? Leden kunnen lid worden van diverse groepen die elk hun eigen achtergrond en doel hebben. De grootste Hyves zijn ontstaan als fan club of personen die proberen de grootste Hyve te creeeren. Veel verschillende mensen verzameld op een plek dus. Daar moet dus wat mee gedaan worden…

Spammen
Het plan was om een groot aantal Hyves te voorzien van een interessante banner of reclame tekst. Toevallig kwam ik afgelopen weekend de website www.ipodvoorniks.nl tegen. Hierop kun je doormiddel van credits bij elkaar sparen, een gratis I-pod krijgen. Erg aantrekkelijk dus voor jongeren op Hyves. De eerste test bestond dus uit het plaatsen van mijn referrer banner op 125 van de grootste Hyves, daar waar het mogelijk was. Zo gezegd, zo gedaan. Verspreid over 2 dagen zo’n 125 foto’s en idem dito berichten geplaatst. Daarnaast nog enkele blogs 5 van de grootste tien hyves. De eerste opmerkelijke resultaten waren de berichten van enkele grote Hyves die mij vriendelijk verzochten te stoppen met deze vorm van spam. Prima, wat jullie willen…

Vervolgens rustig dag per dag gekeken hoeveel aanmeldingen er via mijn link werden geregistreerd. Het totaal zit inmiddels op plus minus 300 aanmeldingen. De geplaatste banner is meer dan 2300 maal bekeken en de berichten zal daar een 15-voud van zijn. Het is zeer spijtig dat de adverteerders, waarmee ipodvoorniks.nl hun inkomsten genereerden, de contracten verbroken hebben.

Sneeuwbal effect
De reden daarvoor is simpel. Ik zou hetzelfde gedaan hebben. Nadat ik flink had lopen spammen is het balletje natuurlijk gaan rollen en zijn er duizenden jongeren geweest die zich geregistreerd hebben. Drie dagen na m’n eerste berichten en foto’s heeft de site er een aantal maal uitgelegen wegens massale toestroom. Ik schat dat er na mij zo’n 7000 extra mensen zich geregistreert hebben. Leuk voor ipodvoorniks.nl maar niet voor de adverteerders. Deze gaan puur voor de credits en zullen nooit iets met de sites van de adverteerders doen. Aanklikken en weer afsluiten. Dat brengt dus nul komma nul op en het kost de adverteerders alleen maar geld. Weggegooid geld. Ik hoop dat ipodvoorniks.nl wat nieuwe, op jongeren gerichte, adverteerders kan vinden.

De resultaten
Ik heb een heleboel interessante fenomenen en resultaten waargenomen. Allereerst vond ik de resultaten ietwat mager. Zo’n 50 aanmeldingen per dag. Wel moet je beseffen dat vooral op de grotere Hyves, je berichten redelijk snel naar de volgende pagina verdwijnen. Een continue golf van berichten is dus zowieso noodzakelijk voor een beter resultaat. Daarnaast heb ik zo’n 10.000 concurrenten die allen probeerden hetzelfde doel te bereiken. Gelukkig was ik een van de weinigen met een banner in mn bericht. Ik was zowieso uniek met het spammen van mijn banner in alle foto gallerijen.

Conclusie: Hyves heeft veel potentie om bezoekers te plukken.
Ondanks de wat tegenvallende resultaten is er zeker geld te verdienen via de Hyves-spam methode. Of leden het waarderen is een ander verhaal, feit is gewoon dat er genoeg op links, banners en foto’s geklikt word. In de toekomst zal er zeker meer mee worden geexperimenteerd.

Tip: Zorg voor een Hyves met meer dan 100.000 leden. Ideaal om deze allemaal een e-mail te sturen met een referral link erin…

Trefwoord:                 

Gerelateerde berichten:
 • Hyves en Affiliate marketing, een goede combinatie?
 • Goedkope Kinderfietsen, Bedrijfsauto’s en Valid xhtml
 • Sociale netwerken Hyves en Facebook breken records met kerst
 • De eerste rage van 2009: Poken! Nu kopen!
 • Nog wat feitjes over de Bobbink SEO weblog


 • 2 reacties op “De grote Hyves test: wat valt er te halen?”

  1. Navin Zegt:

   Hoi, interessante blogpost. zelf ben ik al een tijdje bezig geweest om een script te maken, omdat ik weet dat er geld te maken valt met Hyves. echter is het mij niet gelukt om een eenvoudig script te maken, omdat ze alles met ajax hebben gemaakt. leuk dus om te weten dat je bezig ben geweest :)

  2. Klaas Koopman Zegt:

   Ook ik ben bezig geweest met researchen op hyves. Wat ik merk is dat je gewoon moet weten wat jouw doelgroep is en dan een hyves hierover starten.

   Bijv. is je doelgroep jongeren die op vakantie gaan, maak dan JONGERENVAKANTIE.HYVES.NL aan.

   Wat je ook kunt doen is een hyves maken van jou dorp/stad of gemeente!

   Meer ga ik er niet over vertellen haha!

  Laat een reactie achter

  Berichten RSS