Valid HTML en XHTML - SEO Tips deel 3a

SEO Tips, SEO

Hier volgt dan het beloofde stukje over valid (x)HTML. Ik ben niet van plan uit te gaan leggen wat HTML is, hoe je het gebruikt en wat je kunt produceren in combinatie met CSS. Daarvoor heb je uitgebreide websites zoals HTML Hulp.com en HTML Thuis Basis

Wat is nou eigenlijk valid HTML? Valid HTML is een HTML document dat voldoet aan de standaarden. In de loop van de jaren zijn er diverse standaarden onstaan die elk z’n eigen eisen en doodszonden heeft. De standaard waaraan jij wil voldoen geef je altijd aan op de eerste regel van je broncode doormiddel van een Doctype declaratie. Om al je leestekens juist weer te geven zal je moeten aangeven op welke manier jij ze “gecodeert” hebt in je document. Door de Character Encoding aan te geven weet de browser welke codering je gebruikt.

Doctype Declaratie
De doctype declaratie geeft dus aan, aan welke HTML versie het document voldoet door te verwijzen naar een DTD (Document Type Definition). Het verschil in deze DTD’s zit hem in de elementen en de daarbij mogelijke attritbuten. Zo weet ook de browser hoe die een pagina moet weergeven. Een bepaalde html-tag kan in een versie uit 1999 iets anders willen bewerkstelligen dan dezelfde in een 2006 DTD. Op de de site van het W3C kan je een overzichtig vinden van de meest gebruikte doctypes.

Binnen de verschillende versies (HTML 2, 3 4 etc.) bestaan er ook verschillende types. Zo kent men een Strict, Transitional en een Frameset variant. Strict lijkt me duidelijk, deze versie gebruik je als je een hele schone code wilt hebben en je opmaak compleet in een css document zet. Transitional is een minder strenge validatie. Deze staat diverse opmaak tags toe. Frameset gebruik je wanneer je frames gebruikt. Dit kom je tegenwoordig weinig meer tegen. Voor HTML 4.01 en XHTML 1.0 kan je op de referentie pagina precies zien welke tags worden ondersteund per versie.

Character Encoding
Standaard worden alleen de 26 letters van het alfabet gebruikt. Om leestekens te gebruiken, of tekens uit andere talen, geef je in een van je meta-tags aan welke codering je gebruikt. Een compleet overzicht van alle officiele character sets is te vinden op de site van Internet Assigned Numbers Authority

De meest gebruikte character set op dit moment is UTF8. Bij sommige versies kan je gewoon een á invoeren, bij anderen een & #225 ; . Voordat je een character set defineert moet je dus even nakijken op welke manier leestekens ingevoerd moeten worden. De codes voor HTML 4 in een overzicht .

In XHTML voeg je de volgende regel toe aan je meta-tags lijstje:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
iso-8859-1 vervang je dus met de gewenste character set. Wat doet een browser als je geen character set defineert? Internet Explorer gaat gokken op de basis van de hoeveelheid gebruikte tekens en coderingen daarvan. Hoe de andere browsers er mee omgaan kan ik niet met zekerheid zeggen.
Alles bijelkaar genomen komen de eerste regels in je document er ongeveer zo uit te zien:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> 

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="nl" lang="nl"> 

<head> 

<title>Pagina Titel</title> 

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> 

<meta name="description" content="Omschrijving" /> 

<meta name="keywords" content="Keyowrds" /> 

</head>

Enkele Tips
Waar je mee in de knoei kan komen is het verschil tussen HTML en XHTML. Allereerst: gebruik altijd lower case letters. Daarnaast worden diverse tags niet afgesloten met > maar met />. Verder zijn er enkele tags afgekeurd waarvan
<center> en <font> de meest bekende zijn. Snel even 3 voorbeeldjes
Niet <img src="plaatje.gif" mce_src="plaatje.gif" alt="”Plaatje"> maar <img src="plaatje.gif" mce_src="plaatje.gif" alt="”Plaatje" />

Geen <br> maar <br /> en niet <center><h1>Titel</h1></center>
maar <h1 class="center">Titel</h1>
en defineer je class in een CSS stylesheet.

Een leuk lijst is te vinden op Ontwikkelen met de webstandaarden.

HTML Valideren
Als je eenmaal alles op orde denkt te hebben kun je gaan valideren. Dit kan je doen op de site van het World Wide Web Consortium. Je kan rechtstreeks je website adres invoeren, een bestand uploaden of je broncode kopieren. Deze validatie service laat je precies zien waar je fouten, als deze aanwezig zijn, zitten. Je document aanpassen, opnieuw checken, net zolang tot deze goedgekeurd word.

Ervaring leert dat als je eenmaal een aantal sites valid gescript heb je het de volgende keren allemaal wel automatisch gaat. De overgang van HTML 4.01 naar XHTML 1.0 is natuurlijk even wennen maar dat is een gewenningsproces met een duur van zeg 2 websites.


Trefwoord:          
				
				

Gerelateerde berichten:
 • Valid HTML en Valid xHTML
 • Seo Tips
 • Wat is basing en wat verstaat men onder slicing
 • Volgende mijlpaal Bobbink SEO mbt Valid (x)HTML
 • Bobbink SEO Tips – Een serie artikelen over zoekmachine optimalisatie


 • 3 reacties op “Valid HTML en XHTML - SEO Tips deel 3a”

  1. Henri Zegt:

   Jan Willem, bedankt voor je tags op Tag10.nl.

   De meningen over valid xHTML zijn nogal verdeeld. Zelf kijkt Google nauwelijks naar de HTMLcode. Ik heb ook weleens gehoord dat Google alle beschrijvings- en opmaakcode negeert. JavaScript wordt wel in bepaalde maten uitgevoerd.

   Ik werk zelf allang met valid xHTML strict en CSS. Het werkt gewoon lekker gestructureerd.

  2. Bobbink Zegt:

   Ja precies, het is gestructureerd, het werkt dus sneller en overzichtelijker. Plus het staat netjes, je broncode als een soort visitekaartje.

  3. Wat is basing en wat verstaat men onder slicing Zegt:

   […] die je doet voordat je uberhaupt aan de basing begint. Basen / basing is dus het opzetten van een correct ogebouwd xHTML document met behulp van de afbeeldingen die gesliced zijn. Je begint dus bijvoorbeeld met het […]

  Laat een reactie achter

  Berichten RSS