Zoektermen: Keyword research - SEO Tips Deel 1

SEO Tips

De eerste stap bij het maken van een website of het optimaliseren van een bestaande website is het uitkiezen van de keywords waarop je wil scoren. De term keyword word gebruikt voor gehele zoekopdracht en kan dus ook uit meerdere woorden bestaan.
Voor de meeste websites is het op het eerste gezicht duidelijk waarop gescoord moet worden in de zoekmachines. Voor een fietsenwinkel denk je bijvoorbeeld al gauw aan fiets, kinderfiets en goedkope kinderfiets. Helaas is het zo dat er meer fietsenwinkels bestaan. Er is dus concurrentie. Als je fiets intypt in Google geeft deze je 12,2 miljoen resultaten terug. Dat zijn nogal wat concurrenten. Maar neem je kinderfiets, dan zijn er nog maar 181 duizend over. Goedkope kinderfiets mag het doen met 19.300 keuzemogelijkheden voor de gebruiker. Wat ik hiermee laat zien is dat specifieke zoektermen automatisch minder zoekresultaten opleveren en er dus meer kans is op een toppositie.

Iedereen dienadenkt snapt dat gebruikers veel vaker fiets intypen dan goedkope kinderfiets. Kies je voor kwantiteit, veel bezoekers, of kwaliteit waarbij gebruikers naar specifieke producten zoeken? Beide aanpakken hebben voordelen. Hoe meer bezoekers, hoe meer bezoekers over gaan tot aanschaf van een fiets. Het argument om voor kwaliteit te gaan is simpel. Gebruikers die op zoek zijn naar een goedkope kinderfiets en deze aantreffen op je website gaan veel sneller over tot aanschaf.

Bij de afweging welke aanpak het meest rendabel is wil je natuurlijk weten hoevaak er op een bepaald keyword gezocht word. Zelf gebruik ik altijd Overture die op het basis keyword Fiets de volgende resultaten geeft:

Gezocht in Juni 2007
Aantal Trefwoord
 228845  fiets
 60886  dames fiets
 9423  vouw fiets
 6417  fiets en scooter
 4267  elektrische fiets
 2823  invalide fiets
 2822  oma fiets
 2303  fiets routeplanner
 2214  electrische fiets
 1508  tweedehands fiets

Zoals je ziet is er nogal een groot verschil. Zelf zou ik kiezen voor de aanpak om zoveel mogelijk geinteresseerde bezoekers naar de site te trekken door keywords bestaande uit meerdere woorden te gebruiken. Denk dus goed na over welke keywords je gaat gebruiken. Kijk naar de hoeveelheid potentiele bezoekers en de kwaliteit daarvan.

Een leuke toevoeging aan dit artikel is Long Tails, winstgevend of tijdverlies ?

Trefwoord:         

Gerelateerde berichten:
  • Seo Tips
  • Bobbink SEO Tips – Een serie artikelen over zoekmachine optimalisatie
  • SEO Tips Deel 1a - Waar begin je met optimaliseren?
  • Goedkope Kinderfietsen, Bedrijfsauto’s en Valid xhtml
  • Pagina titels en zoekmachine vriendelijke URLs – SEO Tips deel 2


  • Laat een reactie achter

    Berichten RSS